Шапић: Време је да престану да се лажу становници леве обале Дунава

Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је данас радове на изградњи канализационо-црпне станице „Крњача 2” и разговарао с грађанима са леве обале Дунава о решавању њихових проблема.

Он је мештанима овог дела града рекао да им је много обећавано, али да се поштовање показује само уколико им се говори истина.

– А истина је да је набавка расписана само за део леве обале Дунава, а не за целу, како је најављено, и то је још једна неистина у низу. Канализациона црпна станица почела је да се ради пре две године, а биће у потпуности завршена за око месец дана. Она има капацитет да опслужује читаву леву обалу Дунава. Када је будемо пустили у рад, а очекујемо да ће то бити 1. јуна, људи који живе у овом делу леве обале Дунава моћи ће да добију прикључке на канализацију – истакао је Шапић.

Он је указао на нове нелегалне прикључке, због чега је дошло до изливања фекалија у колектор, што ће опет угрозити суграђане који желе да се легално прикључе.

– Уколико до јуна не добијемо средства од ЕИБ-а за овај пројекат, не можемо више да чекамо и мораћемо да нађемо други начин финансирања, јер се чекање одужило на пет година. Апелујемо на највише органе Европске инвестиционе банке да утичу на одобравање кредита. Било би најбоље да останемо са њима, јер нећемо губити време на тражење алтернативног финансирања. Нама су процеси понуђача прошли, имамо извођача који испуњава услове да може да крене са радовима – рекао је Шапић.

Према његовим речима, грађани овог дела града добиће инformацију о томе да ли се креће са радовима у току лета.

– Рок за завршетак је две и по до три године. Главни колектор ће имати два крака и све ће ићи у црпну станицу, која ће пречишћену воду испуштати у Дунав. Док будемо ово радили, ући ћемо у пројектовање канализације за преостали део и тако завршити канализацију за целу леву обалу Дунава. За четири или пет година моћи ћемо да кажемо да је све завршено – појаснио је Шапић.

Морамо да обезбедимо елементарне услове за живот свим становницима леве обале Дунава, која се шири великом брзином, навео је Шапић и истакао да ће пројекти који су у плану учинити да грађани овог дела града имају нормалне услове за живот.

Шапић је рекао да ће сви радови бити координисани са захтевима грађана, како се не би реметио њихов нормалан живот. На терену ће редовно бити и градски менаџер и председник општине Палилула, али и представници читавог тима Градске управе.

– Ви, који живите у зони радова, слободно долазите, јер нико не може боље да нам да сугестију како да превазиђемо или ублажимо евентуални проблем на терену – навео је Шапић.

Грађани су захвалили градоначелнику што је дошао, на шта је он одговорио даму је то обавеза и да му је веома значајна комуникација с њима.

– Жеља ми је да у комуникацији с грађанима померам стандарде, да не буде све у домену празне приче, већ да се чујемо – навео је Шапић.