Шапић за Ало!: Ако ме Београђани изаберу, бићу добар домаћин

Кампања је у Србији званично почела, па да Вас за почетак питам да ли очекујете прљаву кампању?

Кампања је већ месецима довољно прљава, тако да немам шта да очекујем. Оно што ћемо ми, и ја радити, јесте да ни једним својим гестом додатно не уносимо нетрпељивост и мржњу међу грађане и свој народ, па чак и по цену неког изгубљеног гласа. Није ниједна кампања вредна српских подела и жртава. Бићемо позитивни, афирмативни, конструктивни и пре свега оптимистични. Говорићемо о резултатима и делима која стоје иза нас, а на основу њих ћемо и тражити поверење за будуће ствари које планирамо да радимо.

За изборе у Београду многи кажу да ће бити најнеизвеснији, како Ви то коментаришете?

Сваки избори су тешки и неизвесни на свој начин и не постоје ниједни који су лагани и који се унапред добијају. То вам је као у спорту. Нема добијених утакмица пре него се заврше. Ми ћемо дати све од себе да заслужимо поверење грађана, а о победнику и пораженом ћемо говорити кад избори буду готови.

Осећате ли притисак због тога што многи наглашавају да опозиција има шансе у главном граду?

Читав живот све што сам радио, радио сам под одређеним притиском, јер кад нема притиска нема ни продуктивности и напретка. Тако да се пристиска нисам никада плашио, он је само помагао да изазов буде већи, а крајњи резултат бољи.

Ваш противкандidат из табора опозиције Владета Јанковић је у трку ушао са неколико гафова. Какав је Ваш став о споменику Стефану Немањи?

Мени се споменик допада, мислим да је изузетно важан за наш град и историјски и idентитетски, а на крају и као уметничко дело мислим да је значајан јер је рад једног од најпризнатијих вајара данашњице Руса Александра Рукавишњикова. И не бих га измештао ван Београда.

Да ли ћете у кампањи обићи Борчу и Маринкову бару?

Мени је жена из Борче, а њена породица је тамо деценијски староседелац, тако да у Борчу свакако увек idем. Маринкову бару као и свако београдско насеље не сматрам ни више, ни мање вредним од Миљаковца, Дорћола, Коњарника, Чубуре или било ког другог дела града. Трудићу се да где год будем успео, да одем и поразговарам са људима који тамо живе. Не прија ми ни када чујем да се неко лажно елитистички понаша и то само на основу тога где је рођен или где живи, а камоли да бих себи дозволио да на тај начин делим људе или организујем своју кампању.

Шта ћете тим грађанима поручити?

Поручићу свима да ћемо покушати да их у будућности више слушамо, да све добре ствари које су урађене наставимо, да оне мање добре поправимо, а да лоше избацимо и променимо. Да ћу учинити све да градска управа буде партнер са њима у вођењу града и да ћу се понашати као прави домаћин и чувати град као што чувам своју кућу, јер Београд јесте наша кућа. Кућа свих Београђана.

Противкандidати ће вам бити и Миљко Ристић и Тома Фила, какво је Ваше мишљење о њима?

О обојици имам високо мишљење јер су обојица врсни у својим професијама. Тому мало и познајем и један је сјајан и занимљив човек. Желим им свакако срећу на овим изборима.

Какве су шансе Александра Вучића на председничким изборима, да ли ће победити у првом кругу?

Хоће.

Велики број уметника, доктора, глумаца је на листи СНС-а да ли то значи да су грађани изгубили поверење у политичаре?

Нису га изгубили ни више ни мање, чини ми се, него раније. Није то ништа сада ново да јавне личности подрже нечији рад, нарочито ако он иза себе има јасне резултате. Мислим да је оно што је урађено последњих година и донело нешто веће поверење и људи из других сфера, па смо их тако и добили на нашим листама.

Истакли сте да ћете радити на побољшању комуникације са грађанима, јер она није била најбоља претходних година, шта није ваљало и на који начин ћете то променити?

Можда је бољи израз да није била довољно добра и да мора да се поправи. Урадићу оно што сам пре скоро деценију урадио на Новом Београду, а то је да уведемо један јединствен број телефона преко кога ће сви Београђани моћи да добију неопходне инformације без обзира на службу која им је потребна. Наш задатак унутар градске управе ће бити да међусобно комуницирамо и да не дозволимо да грађанин зависи од неког радника на централи било ког јавног предузећа у чији рад нико неће имати увid.

Који су то пројекти које ћете са Новог Београда пренети на читаву престоницу?

Први је тај јединствен канал комуникације о ком сам говорио, затим безбедност деце у школама, парковима вртићима, вidео наѕор и мониторинг центар, а додатно ћемо тражити од правосуђа и полиције да се уведу безбедне зоне за децу и да, ако се ту почини неко кривично дело, буду казне вишеструке него да се исто дело десило негде другде. Дилери дроге, насилници, други деликвенти, избегавали би те локације, а наша деца би била сигурнија. Затим бисмо увели стандардизацију паркова, као на Новом Београду. Да сваки парк има игралиште за децу, спортски терен, теретану на отвореном и ограђен простор за кућне љубимце. Увели бисмо више бициклистичких стаза по којима је Нови Београд познат итд…

Које пројекте који су радили досадашњи челни људи града би похвалили и наставили?

Има их доста. Све који су добри ћемо завршити. Сређивање булевара, реконструкција улица, завршетак обилзанице око Београда, изградња метроа, изградња тунела, мостова… Све оно што чини Београд метрополом и добрим местом за живот.

Шта ћете урадити да би Београд постао чистији град?

Појачаћемо рад комуналних служби и уколико преко ноћи не можемо инфраструктурно да од Београда направимо Лондон и Њујорк, онда можемо преко ноћи да учинимо да буде један од најчистијих градова на свету.

Када би у две реченице морали грађанима да кажете због чега да гласају за Вас, шта бисте им рекли?

Не волим ту врсту препоруке и убеђивања, јер људи нису ни луди ни глупи и не можете их тек тако лепим речима убедити у нешто у шта се сами нису уверили. Свако треба да гласа за себе, а то значи за онога који има довољно и људских и искуствено пословних квалитета да може њему, његовој деци и породици да обезбеди сигуран, стабилан, добар и безбедан живот у нашем граду. Уколико добијем поверење Београђана трудићу се да будем добар домаћин, а и ако га не добијем нећу ни на кога бити љут, јер ја наш Београд волим и једнако ћу га волети, ко год да га у будућности буде водио.

Извор: Ало!

19. фебруар 2022. године