Шапић за „Данас“: Честитао сам свима који су ушли у градску скупштину

Не могу да будем незадовољан. Али чињеницом да, са овим процентом и са осталим резултатима који показују да ће једна странка имати већину да formира београдску власт и да руководи Београдом, нећу бити у прилици да урадим оно што сам желео, не могу да будем задовољан, каже у разговору за Данас Александар Шапић, председник општине Нови Београд.

Његова листа „Александар Шапић – градоначелник“ са освојених нешто више од девет одсто гласова је трећепласирана на изборима у Београду.

Да ли Вам је неко од представника осталих листа честитао на пласману и да ли сте Ви некоме упутили честитку?

– Ако сте приметили, још у току изборне ноћи честитао сам свим странкама које су ушле у градску скупштину, као и онима које нису. Честитао сам свим учесницима избора.

За шта ће се одборници са Ваше листе залагати у Скупштини града?
– Наши одборници ће се залагати за све оне ствари које смо предложли у нашем концепту развоја Београда. Колико ћемо у томе успети као опозиција не знамо, али од нашег начина развоја Београда нећемо одустати и за њега ћемо се залагати.

Изјавили сте да никаква коалиција са СНС не долази у обзир, али да ћете разговарати са свима, ако и „друга страна“ буде спремна на разговоре. Очекујете ли да ће Вас позвати на разговоре представници листа које су прешле цензус?

– Не разумем из ког разлога бисмо сада разговарали. СНС већ има самосталну већину, ја нисам спреман да будем део те коалиције и због тога нема разлога да ме зову. Са осталим странкама које су прешле цензус немамо шта да разговарамо, кад у оваквој ситуацији не можемо да се „саберемо“. Најлогичније је да почнемо да разговарамо у Скупштини града, када она почне са радом, односно када се formира градска власт.

Лidер Социјалдемократске странке Борис Тадић је по објављивању резултата поручио да позива „сву гра|анску, демократску, проевропску опозицију на уједињење“. Да ли би се Ваша група грађана одазвала таквом позиву?

– Поново се термин опозиција користи као да је то нека врста formалне организације. То што ми нећемо бити саставни део актуелне власти не значи да међусобно имамо једнаке програме за развој Београда. Свако од нас има свој начин борбе, комуникације и деловања на политичкој сцени. Ми ћемо, као и до сада, наставити да делујемо апсолутно самостално, јер да смо хтели да се удружујемо са неким ми бисмо то урадили пре избора. Наш начин деловања и у будућности остаје самосталан, отворен за разговоре са свима јер разговор је основно средство у овом послу. Без икаквог исказивања међусобне мржње и негативности.

Без коментара о демократама

Како гледате на чињеницу да ДС, странка чји сте некад били део, није прешла цензус?

– Не бих коментарисао резултате осталих странака.

Извор: Данас

Пише: М. Стојановић

6.4.2018. године