Шапић за „Данас“: Рано је говорити о изборним коалицијама

Ми се приклањамо само нашој одлуци, а не одлуци било које друге странке или организације била она власт или опозиција. Тако је било до сада и то се неће променити докле год ја будем на челу наше организације. Наша одлука ће зависити од много оклолности, али сигурно не од тога шта мисле странке из власти или друге опозиционе странке – каже у разговору за Данас Александар Шапић, председник Српског патриотског савеза (СПАС), одговарајући на питање да ли ће СПАС бојкотовати изборе уколико највећи део опозиције одлучи то да уради.

Како коментаришете актуелну политичку ситуацију у Србији укључујући протесте дела опозиције и кампању СНС „Будућност Србије“?

-Доста је апстрактно питање да бих на њега могао да одговорим у пар реченица како захтева ова formа интервјуа. Али укратко, ситуација је напета као и годинама уназад, а чини ми се да ретко ко ради на себи пре свега, да би својим примером показао и нешто учинио, како би се она у будућности бар мало набоље променила.

Нисте се прикључили демонстрацијама „Један од пет милиона“, које предводи Савез за Србију. На чему замератеСзС-у?

-Ко сам ја да било коме, било шта замерам или саветујем. Они су одрасли људи који раде на најбољи могући начин у складу са својим, васпитањем, моралом, културом, карактером, знањем, умећем, интелектулним и свим другим капацитетима које поседују. Исти је случај и са осталима на нашој политичкој сцени, па и са мном. Није моје да замерам, већ да радим најбоље што умем и знам, на начин који је по мени најприкладнији, а на људима је да гласају за онога ког желе да у њихово име сутра води, општину, град, државу.

Постоји ли, ипак, могућност да се Српски патриотски савез прidружи наведеним протестима, уколико потрају и наредних месеци?

-Ми ништа немамо против протеста и људи који тамо протестују. Многи наши чланови редовно шетају и то им нико не брани. О многим стварима које се тамо помињу, годинама уназад јавно говорим, кад год имам прилику. Разлог зашто мене лично нема, је јер не могу да сносим одговорност за све што се тамо изговори и уради, а радило се и изговарале су се и ствари са којим се не слажем. То озбиљан и одговоран човек себи не може да дозволи и зато се нисам појављивао.

Да ли сте у контакту са ДраганомЂиласом?

-Нисам га одавно ни чуо ни вidео.

Верујете ли да је могуће покретање дијалога власти и опозиције у скорије време?

-О дијалогу о којем сада вidим сви говоре, а на чему је добар део опозиције почео да инсистира, ми смо говорили још прошле године, кад је већински став управо оних опозиционара који данас траже дијалог, био да нема разговора са влашћу. Драго ми је да су променили мишљење.

Који су кључни планови СПАС-а за наредни период? На чему ћете базирати политичку борбу?

-На цивилизованом изношењу својих политичких ставова и доследношћу у њиховом заступању. Један сам од ретких који и данас може да каже исто што и пре пар година, а да се тога не стidим. Многи имају проблем и са оним шта су пре 7 дана рекли, а да не говорим о месецима или годинама уназад. Ја немам.

Председник ДСС Милош Јовановић рекао је у интервјуу за Данас да је недавно имао „више него освежавајући разговор“ саВама. Какви суВаши утисци о том сусрету? Да ли постоји могућност да СПАС и ДСС „удруже снаге“ пред наредне локалне и парламентарне изборе?

-Утисци су позитивни, а о било каквим коалицијама, годину дана пред изборе је исувише рано говорити.

Да ли је могућа сарадња СПАС-а са још неким политичким организацијама?

-СПАС је увек спреман за разговор, а предизборна сарадња је већ нешто друго. Сам изузетно пазим шта говорим и радим, али то није случај и са другима на нашој политичкој сцени. Кад са неким улазите у предизборну коалицију, онда значи да преузимате одговорност и за део онога што је он говорио и радио. Тако да тај вid сарадње захтева претходно добро промишљање.

Да ли су тачне тврдње да ће СПАС-у приступити неки досадашњи посланици Двери?

-Не.

Како гледате на одлагање изградње гондола на Калемегдану?

-Ми смо против тог пројекта јасно гласали на Скупштини Града Београда.

Како коментаришете радове у центру Београда?

-Владајућа већина само ради оно што су најављивали у предизборној кампањи. Људи често не изађу на изборе или гласају олако на њима из разноразних разлога. Па кад после неко добије мандат да у њихово име ради онако како мисли да је најбоље, па још и кад има апсолутну већину, онда се сви као изненаде и пренеразе. О томе треба много више да се мисли пре, а не после избора. Иначе, има ствари у граду које мислимо да су добре и да би их и ми радили, као што има доста оних које мислимо да то нису. И то увек јасно кажемо на Скупштини Града.

Да ли сте задовољни ситуацијом у општини Нови Београд, на чијем сте челу?

-Ако мислите на сарадњу са Градом, нисам уопште задовољан.  Ако мислите на буџет који се годинама из градске касе, коју узгред буди речено, Новобеограђани највише пуне,  издваја за Нови Београд, ту сам још мање задовољан. Он се одавно претворио у политички буџет који кажњава Новобеограђане због тога што су изабрали мене за председника, а не неког другог. Само ћу рећи ово, да без обзира на све што се годинама ради према Новом Београду, ако икада дођем не чело Београда, никада нећу третирати београдске општине где је власт супротна од градске, на начин на који данас актуелна београдска власт третира Нови Београд. Неко једном мора ту праксу да промени, да се издигне изнад партијских интереса и покаже одговорност и једнак третман, према свим Београђанима.

Извор: Данас

Пише: Марија Стојановић

25. април 2019. године