Шапић за Еспресо.рс: Не желимо политичку сцену која трује друштво

Српски патриотски савез (СПАС) планира самостално да  изађе на следеће парламентарне изборе који се у редовном року одржавају 2020. године, а док се то не догоди, покушаће  да што већем броју људи представи свој програм, зависно од простора који добије у медијима или на други начин – изјавио је Александар Шапић, председник Српског патриотског савеза у интервјуу недеље порталу Еспресо.

СПАС ће у наредном периоду представити своје виђење политике које се,  како је рекао Шапић,  поприлично разликује од тренутне политичке сцене и оног што се на тој сцени догађа последњих 20-30 година, а која у суштини трује српско друштво. Представљање оног што ће понудити уколико буде добио прилику на националном нивоу,  засада се одвија  информисањем грађана широм Србије,  као и на недавно основаном сајту СПАС-а.

– Што се медија тиче,  имамо проблем,  јер им нисмо интересантни.  Не вређамо и  не нападамо друге, намамо ту  врсту интеракције на коју су људи овде сви навикли.  А, када се тако не понашате, добијате питање: “ Зашто се бавиш политиком,  ако ниси одлучио да неког нападнеш или оцрниш“ . Они други, који то раде, добијају простор у медијима,  па их онда  осуђују због таквог понашања. Ту смо мало  „упали у рупу“ у којој ни сами медији не знају шта желе.  С једне стране,  замерају на таквом понашању,  а с друге стране,  не дају простора онима који се понашају супротно, јер то онда  није занимљиво, нема велику гледаност  –  рекао је  Шапић.

Преседник СПАС-а каже да  се понаша другачије, не вређа и не напада никог. Каже да ће наставити да се понаша сходно оном у шта верује, а то је да на политичкој сцени могу да постоје различита мишљења, која неће бити разлог да се мрзимо, да не разговарамо и да трујемо српско друштво,  што оставља последице највише на нашу децу.

–  Својим примером и понашањем сам то и показао, како на првим изборима 2016. године на Новом Београду, тако и на другим, градским, 2018. Међу реткима сам који могу да понове све оно што што су говорили у изборној кампањи и да ме није срамота ни од кога.  Не морам да склањам поглед или да подсећам новинара да ме нешто из тог периода не пита. То је наш правац деловања био до сада, а биће и убудуће на националном нивоу – рекао је Шапић.

На питање зашто би неко гласао за СПАС,  Шапић каже да је на сваком грађанину да о томе одлучи и да је „убеђивање људи помало непристојно, а најчешће није ни сасвим истинито, јер,“ко може да каже да је најбољи, а да сви други не ваљају“.

– Покушаћемо да им покажемо како ћемо да унапредимо српско друштво,  животе њихових породица и места у којима живе, јер је политика инструмент да се друштво унапреди  – каже Шапић.

Одлука да се пређе на национални ниво политике, према његовим речима, последица је десетогодишњег бављења политиком на локалном нивоу и „логичан след ствари“. На Новом Београду је већ у другом мандату председник општине, а иза њега су и завидни резултати потврђени на самосталном изласку на изборе. Подсећа да се  2016. године „именом и презименом“ супротставио великим странкама.

На питање ко  му је политички најближи,  Шапић каже да је то једно од најчешћих питања новинара,  али да се страначки програми као и идеолошка опредељења и код нас и у свету врло мало разликују. Сви кажу да су за већи стандард грађана, европске вредности, нико није за Европску унију по сваку цену..  Зато сматра да идеологија данас није опредељујућа кад је реч о политичком деловању, већ начин остваривања  програма, и посебно, квалитет људи који су у стању да тај програм  изнесу.

На питање зашто није ушао у Савез за Србију,  Шапић одговара да свако има право да бира свој пут.

– Својим путем сам кренуо много пре него што је Савез за Србију настао. Данас у њему има неколико лидера који се у време док сам се ја бавио политиком (а од 2009. нисам из политике излазио)  нису били у политици.  Сада су се вратили – и то им не замерам. Не видим разлог због ког бих ја, због њихових циљева и интересовања, мењао свој пут.  Често чујем причу о одузимању гласова.  Како да  узмем гласове неком, ако он у време кад сам ја излазио на изборе,  није излазио на изборе – пита се лидер СПАС-а.

Кад је реч о замеркама „да није права опозиција“ и то због које његовог става да је спреман да разговара са свима, Шапић каже да је ту више проблем у оном ко то замера, него у њему,  „јер је то  исто као кад замерате фудбалеру да доста трчи на терену,  а трчање је  један од основних елемената фудбала“.

– Основни елемент у политици је спремност да се разговара. Све странке говоре о добрим међукомшијским односима, добрим односима у региону или са великим силама, а не можемо међусобно да се договоримо – рекао је Шапић. – Можда Српски патриотски савез  никад неће доћи на власт, али  ја због тога  нећу желети лоше српском друштву и никад нећу рећи ружну реч за припадника друге политичке странке,  јер смо сви ми део исте породице. Зидови које смо дизали у нашем друштву,  много су нас коштали. Верујем да  је интерес српског друштва и земље у којој живим, много већи од мог процента на изборима или од тога да ли ћу бити велики опозиционар или део власти.  Сврха бављења политиком је добијање прилике да се нешто уради и да друштво буде квалитетније него што је било.

На питање какав има однос према легализацији марихуане, Шапић каже да о томе  коначну реч мора да донесе стручна јавност. Изјавио је да је за легализацију проституције, јер држава тиме проституцију ставља под контролу кад је реч о онима који се њоме баве и уједно штити људе који не желе да у проституцију буду увчени. Кад је реч о легализацији геј бракова, сматра да је потребно регулисање правних, пре свега имовинских  односа људи који живе у истополној заједници, али је против тога да се истополним заједницма дају права на усвајање деце.

Извор: еспресо.рс

11. новембар 2018. године