Шапић за ФоНет: Без бојкота по сваку цену

Не постоје довољно добри услови за одржавање избора, али се њиховим бојкотом по сваку цену ништа не добија, изјавио је председник Српског патриотског савеза Александар Шапић за ФоНет, уз оцену да изборни услови у Србији ни у последњих 20-30 година нису били оптимални.
„Историја је показала да ко год је бојкотовао изборе ништа тиме није постигао, а нарочито када за то немате подршку међународне јавности, јер ви бојкотујете, сви други их признају. И шта сте онда урадили, изгубили сте још 4 године“, казао је Шапић који је и председник општине Нови Београд.
Он наводи да је стање у парламенту последње готово две године срамотно и констатује да је опозиција требало много раније да напусти скупштину.
„Ја да сам у парламенту, ја бих изашао први пут када је власт направила ону спрдњу с амандманима, када сами предложе 400 амандмана, а онада их повуку. То је срамота за параламентаризам“, коснтатује Шапић и додаје да је опозиција седела у Скупштини све док бојот није постао вid њене политичке борбе.
Ипак сада је, како наводи, власт признала ту своју грешку у парламенту, па то треба констатовати и одреаговати.
„Ако су то признали, онда се вратите и хајде да добијемо прилику да разговарамо“, поручио је Шапић и додао да се нада да ће Скупштина постати доступна и једнака свима.
Шапић оцењује и да су се поједине телевизије „мало отвориле“, али је то далеко од тога како би требало да буде.
Да ли ће да буде idеално – неће. Да ли је било пре idеално – није. Немојте да се лажемо.
Када је реч о актуелним политичким разговорима које води његов Српски патриотски савез, Шапић наводи да са Демократском странком Србије већ дуго постоји комуникација, али да нису ушли у неке конкретне коалиционе разговоре зато што, како оцењује, има још доста до избора.
„Мислим да коалиције по сваку цену уласка у парламент или узимања један-два процента гласова више касније су се увек испостављале као поприлично траљаве и не бих волео да на тај начин разговарам са неким“, поручује Шапић.
Као проблем издваја то што се, према његовим речима, српска политичка сцена свела на то ли си за или си против некога.
„Трудим се да будем рационалан реалан и пристојан. Мислим да је цивилизовано понашање важно за политички живот и друштво“, каже Шапић и указује на да оно што се често изговара у јавном животу многи никада не би смели да изговоре у кафани.
Тиме се, сматра он, ствара тензија и директно се урушава друштво у којем живимо.
„Не желим да учесвујем у томе и спреман сам да платим и политичку цену за то“, казао је Шапић и додао да вероватно није карактеристичан политичар и да би другачије понашање нарушило његова људска начела.
Додаје да када неко са киме се политички не слажеш уради нешто добро то треба признати и рећи, као и да би он то исто урадио.
Има јасну idеју шта би прво урадио када би дошао на власт – променио би закон пре свега о локалној самоуправи, ишао би на непосредне изборе, где би се за кандidате гласало по имену и презимену.
„Ми и Црна Гора смо, мислим, једине земље у региону које не могу да бирају по имену и презимену човека који ће да води неку општину“, указује Шапић и сматра да би управо таква изборна правила привукла квалитетније кадрове да учествују у локалној власти.
Подсећа да су таква правила у Србији била на снази до 2007. године, али, упркос критикама, нико није решио да то до данас исправи.
„Кажу то су жути променили, па добро жути су прогрешили, па шта те спечава да исправиш грешку жутих“, упитао је Шапић.
Извор: ФоНет