Шапић за ФоНет: У решавању косовског питања треба се водити главом, а не емоцијама

У решавању косовског питања треба се водити главом, а не емоцијама, јер ћемо, у супротном, певати песме и нестајати, изјавио је председник Српског патриотског савеза Александар Шапић и поручио да је, пре свега, потребно водити рачуна о људима и светињама на Косову.

Он је нагласио да косовско питање неће бити решено без међународног фактора и великих сила, па би Србија у том поретку требало да се нада неким срећнијим и бољим околностима.

Шапић је рекао да ће велике силе гледати своје интересе, док је у нашем интересу да будемо мудри.

„Све ствари у свету се дешавају уз велике силе, само је питање како ће се оне понашати. Протеклих деценија те силе нама нису биле претерано наклоњене“, подсетио је Шапић, који се нада да ће нам се у будућности неке околности „наместити“.

Сматра да не би требало подгревати конфликт и да је споразум добра ствар, али, ипак, не вidи решење и могући компромис, пошто су српска и албанска страна на потпуно различитим позицијама.

„Не знам око чега може да се постигне компромис. Ако би било могуће, то би било сјајно, али не бих баш волео да се постигне компромис на српску штету, онда се то баш и не зове компромис“, предочио је Шапић.

Питање столице за Косово у УН, према његовој оцени, суштински не зависи од нас, него од Руса и Кинеза.

Ипак, не вidи разлог да Србија пристане на то да Косово постане чланица УН.

„Притом, у актуелним тренутку то би било директно кршење Устава“, упозорио је Шапић и поручио да је за сваку уставну промену потребан референдум.

Напомиње да, у случају било какве промене граница или уређења, грађани морају да буду обавештени о свим околностима и последицама које то носи.

„Ту не би требало лобирати рођени народ. Мислим да одлука, у случају промене Устава и референдума, мора да дође истински из народа и ниједан појединац на то не би требало да утиче“, нагласио је Шапић.

Када је реч о разграничењу, он заправо не зна шта тај термин значи, иако су га сви коментарисали. али га нико није објаснио, нити је званично заживео као опција.

„Пре него што је званично заживео, он је званично умро“, па Шапић не вidи зашто би се „уопште бавио разграничењем као термином за који не зна шта заправо значи“.

„Можда нисам довољно мудар и паметан као други политичари, али ја ћу да га прескочим“, закључио је Шапић.

Извор: ФоНет

28. јун 2019. године