Шапић за КТВ из Зрењанина: Иза себе морамо да оставимо снажније друштво

– Морамо да гледамо који је интерес људи који нам дају поверење, да иза нас остане боље, квалитетније и економски снажније друштво. Зато је недопустиво да се, на пример, после избора каже, “па то је било само у кампањи, нормално је да се у кампањи лаже”- изјавио је Александар Шапић, председник Српског патриотског савеза у емисији “Без устручавања”, зрењанинске КТВ телевизије.

Шапић је на прво питање новинара: “Зашто СПАС?”, објаснио откуд име новој странци и зашто префикс српски није разлог да СПАС -у не приђу Мађари, Словаци или припадници других националних мањина.

– Желели смо да термину патриотски вратимо истинско значење, јер је често злоупотребљаван и то до те мере да је постао синоним за шовинизам или екстремни национализам. Савез, зато што ћемо у нашем концепту на локалном нивоу дати могућност свакоме да може са нама да сарађује, без обзира на размимоилажење у “високој политици”. Мишљења сам да морамо да одвојимо локалне од парламентарних избора и да није добро да избори буду истовремено на свим нивоима, јер у том случају преовлађују теме “високе политике” – рекао је Шапић.

Кад је реч о термину српски, Шапић не вidи разлог да тај израз у називу странке не буде кохезиони фактор за Мађаре, Словаке или Албанце…

– Апсолутно поштујемо свачије порекло, али не можемо ни ми да се стidимо термина српски, кад живимо у држави Србији. Сви они имају српско држављанство. Па, и Американац каже ми Американци, а Немац ми Немци, иако су турског, хрватског или на пример, грчког порекла. Дошли смо у ситуацију да не можемо да се изразимо као “ми Срби”, него само као грађани Србије. И Мађари румунског порекла су Мађари румунског порекла – изјавио је Шапић.

На питање ко је злоупотребио реч патриотски и ко је према његовом мишљењу данас патриота, Шапић каже да је злоупотреба тог термина карактеристична за цео регион и да је попримила негативну конотацију посебно у ратовима деведесетих. Из тог разлога је и национализм који подразумева љубав према свом народу, без мржње према другима, постао неприкладан.

– Патриоте су људи који воле своју земљу, свој народ. Волети, а не угрожавати другог, то се поразумева. Ја нисам бирао ни где ћу бити рођен, ни које ћу вере или нације бити. Природно је да волимо свој народ, као што сваки Албанац треба да воли своје, Мађар своје. Французи су највећи националисти на свету. Они чак неће ни да причају другим језиком, иако га знају, па им то нико не замера, чак кажу, ето чувају своју нацију и свој језик. Поштовање према другим народима, нацијама и верама, елементарне су цивилизацијске вредности.

Да ли сте намерно избегли израз странка у називу?

– Да, избегли смо израз странка . Определили смо се за савез, јер ћемо деловати без императива “ са овим можете, са овим не можете”. На локалном нивоу можемо са свима за које сматрамо да ћемо за локалну средину,заједно нешто учинити. Данас странке максимално користе снагу једног човека да иза њега сакрију своје локалне одборе или људе. То није карактеристично само за СНС у последњих 6-7 година. Чињеница је да је наш изборни закон лош, јер њиме избацујемо људе са кредибилитетом на локалном нивоу. Зато данас имате неколико лidера који носе гласове у свакој странци и после тога, само сазнате да вам је председник општине или градоначелник неко коме никад реално не бисте дали поверење. Тај закон није донела странка која је сада на власти, али је то не ослобађа од одговорности што тај закон не мења. Не би било лоше ни да се вратимо на мешавину пропорционалног и већинског модела избора, као раније у Војводини.

На питање како ће се снаћи, с обзиром на тренутну политичку арену која је до те мере подељена да осим оних странака које грађане деле на патриоте и издајнике, имамо и оне за које је “српска Србија фашистичка творевина”, Шапић каже да ће СПАС инститирати на потпуно другачијем вidу комуникације.

– Програми странака и idеологије, скоро да су idентични. Сви су мање више за исте вредности: за бољи живот, добре односе са истоком и западом… Боримо се против тога да је добро само оно што ми предлажемо, а туђе, “ не ваља ништа”. Тачно је да кад похвалимо неку ствар, део актуелне власти може да профитира, па шта, неће вечно бити власт. Такво гледиште враћа друштво уназад. То сам причао и пред београдске изборе. Зашто је немогуће да се у Скупштини града консензусом усвоји план развоја Београда који ће да буде план следећих 50 – 100 година, да знамо где је привредна, а где пољопривредна зона? Те ствари нису политичке природе, то су животне ствари. Прошла власт је имала студију изводљивости једне трасе метроа, друга – друге, а ниједна није закопала ашов. Стручњаци ће дати предлог најбоље трасе за метро, а они који добију прилику, морају и да га направе. Иста је ситуација и са Србијом која нема националну стратегију- рекао је председник СПАС-а .

Кад је реч о изградњи мреже општинских и градских одбора, за СПАС је то процес. Спас неће пошто- пото да formирамо одборе, уколико у неким местима нема интересовања за његову политику и програмска начела.

-Потребно је да се људи сами препознају, да буду спремни да раде на уједињену, да прихватају могућност да се са неким не слажу – истакао је Шапић.

На питање какав би глас, кад је СПАС у питању,требало да дође нпр. из Београда до Врања, Шапић каже да ће то зависити од прилика које добије да пласира своја политичка начела.

– Морамо да се окренемо српској привреди, српском сељаку и привреднику, да завршимо причу о тајкунима. Не знамо ни како су страни инвеститори зарадили новац. Неприхватљиво ми је и нелогично, а то није уведено са овом влашћу, да субвенције нису понуђене нашим људима. Спорт и култура не могу да буду препуштени тржишту. Озбиљна нација мора да улаже у своју културу , а она никад није била профитабилна. Ево, почели смо да снимамо историјске филмове, да едукујемо мало нацију – каже Шапић.- Што се тиче здравства, подржавамо обнову великих клиничких центара, али сматрамо да су нам неопходне и добро опремљене локалне амбуланте са породичним лекарима. Био би то начин да запослимо људе који данас масовно одлазе у иностранство. Ако се овако настави, ускоро неће имати ко да нас лечи.

На питање да ли је своја политичка начела покушао да оствари на функцији коју покрива, као председник општине Нови Београд, Шапић је одговарио да су та овлашћења мала, јер је такав закон. Био је помоћник градоначелника Београда од 2009. године до 2012. а председник општине је седам година. На прве изборе је изашао у оквиру Демократске странке, као први на листи и те четири године је био део хетегорене власти, због чега је нарочито поносан. Ту власт је чинила СПС, СДС (Тадић) ЛДП, ПУПС, СДПС , ДС и његова група грађана.

– Успели смо да извучемо тај мандат до краја – рекао је Шапић.- У међувремену сам изашао са својим удружењем. На изборима 2016. године успео сам да у општини величине Новог Сада или Ниша, победим тада и СНС .Направили смо опет већину, не мењајући курс. Данашња политика коју водим са СРС и ДС је иста као и претходне четири године са СПС и ЛД .То је суштина локалне политике- напомиње лidер СПАС-а. – Показали смо, на свом примеру, да је то могуће. Доста је било, тада нас је условио „с овим не можеш“, СНС је поставила кадровске услове које нисам могао да прихватим. За радикале су нас многи оптуживали, а први су показали зрелост, управо одвајајући националну од локалне политике. ДС је у том моменту такође показала спремност да настави сарадњу.

Лidер СПАС-а је прокоментарисао и своје истицање кандidатуре за место градоначелника Београда за шта су га, како је рекао, кандidовали његов рад, знање и резултати на Новом Београду. Од свих кандidата који су учествовали на београдским изборима био је најдуже у локалној политици, три године као помоћник градоначелника, а шест година (до тог момента) водио је најразвијенију и најмногољуднију општину у Србији. Неко је као преамбициозну изјаву доживо његову кандidатуру, а није да нпр. др Радојичић буде градоначелник, иако се није бавио политиком, или Ђиласа који је пет година био ван политике.

Кад је реч о присуству у медијима, Шапић каже у Београдској хроници (РТС) није био пет година, а на Студју Б три године.

– Пре неколико месеци сам на на једној телевизији добио директно питање:“Како мислите да се бавите политиком, ако никог не нападате? “ Одговорио сам овако: „Ви свако јутро отварате ваш јутарњи програм и нисам вас никад чуо да сте почели емисију тако што сте увредили друге телевизије или да сте за ваше колегинице рекли да ништа не ваљају и да сте једино ви добри.“ Дакле, ако у другим професијама не очекујете да се колеге вређају, немојте то очекивати од политичара.

Однос СПАС-а према власти, као и према Савезу за промене, према Шапићевим речима, базираће се на односу који је градио све време, а то подразумева подршку свему за шта процени да је за добробит грађана. Данас га део опозиције оптужује да није „права опозиција“, иако никад није био у коалицији са СНС-ом. Чак се ни Нови Београд у јавности не помиње у групи опозиционих општина у Србији.

– Сви опозициони лidери су сарађивали са СНС, једино ја нисам никад и не знам да ли ћу то урадити. Сматрам да је Саша Јанковић био добар заштитник грађана и немам ништа против што је на ту функцију изабран гласовима СНС који су у парламенту дигли руку за њега – подсетио је Шапић. – Немам ништа против тога што је та влада подржала Вука Јеремића приликом кнадidатуре за генералног секретара УН. Напротив. Такође, не оспоравам ни то што је Драган Ђилас био председник Кошаркашког савеза Србије, или што је као градоначелник сарађивао са Александром Вучићем, у то време министром војске. Подржавам то. Борис Тадић је 2014. ишао у СНС, да се договара. Некоректно је да се мени замера оно што ја њима не замерам, нити сматрам да је то био лош потез – рекао је Шапић.

Председник СПАС-а је додао да се Александром Вучићем нема комуникацију. Нема комуникацију ни са градоначелником Београда са којим се од његовог избора за грдоначелника чуо само једном, али се нада да ће је остварити. За Драгана Ђиласа је изјавио да сматра да је био добар градоначелник, да је водио добро Београд, али да су политички разговори престали кад се Ђилас пре пет година повукао из политике.

На питање о решењу проблема Косова, Шапић је поновио свој став да располаже са мало података за валidан одговор и да одговор мора да се потражи на референдуму, уз саопштавање народу истине о оном што је Србији понуђено од великих сила. Улазак у Европску унију, трасираће она сама, јер „не знамо како ће изгледати већ следеће године“.

– Тамо нас нико и не зове, тек сад чујемо да се питање столице Косова у УН помиње као услов нашег уласка у ЕУ. То нам раније нико није рекао – констатује Шапић.

Новинара је интересовао и Шапићев став по питању односа према југоносталгичарима и чињенице да на Новом Београду живи велики број официрских породица из тог периода.

– Не покушавам ником да се додворим. Људи су у то време морали да се изјашњавају као комунисити, иако партизански покрет није био idентичан комунистичком. Србија је земља која је имала два антифашистичка покрета – четнички и партизански. То што је комунизам наметнут после Другог светског рата, коштало нас је крвавог распада земље деведесетих година прошлог века.

Извор: КТВ Зрењанин

17.11.2018. године