Шапић за „Курир“: Нећу на протесте! Никад се не зна шта ће ти људи да ураде или изјаве

Александар Шапић, председник Српског патриотског савеза (СПАС), каже да нема ништа против протеста незадовољних грађана, да о захтевима који се тамо појављују он већ годинама јавно говори, али да не idе на митинге јер не зна ко ће шта тамо рећи или урадити. Са лidерима савеза, каже, неће да се препуцава преко новина, а сматра да се питање Косова мора решити референдумом.

Нема вас на протестима опозиције. Зашто? Подржавате ли протесте?

– Ни ја, нити организација на чијем сам челу немамо ништа против протеста и наших суграђана. Ниједном нашем члану није забрањено да се тамо појављује, а добар део захтева који се тамо појавио нешто је о чему ја већ годинама јавно говорим. Озбиљан и одговоран човек који се бави овим послом не може себи да дозволи да idе негде где се не зна шта ће ко са камиона рећи или урадити. То што неко прво оде, па се после ограђује и објашњава како он иза тога не стоји и како је ипак то неконтролисан скуп, није ми прихватљиво као модел мог понашања.

Ђилас је казао да је савез једина алтернатива Вучићу. Шта кажете на то?

– Стратегија СЗС од првог дана била је да су они једина „права опозиција“, и ко год није са њима, издајник је опозиције. Ту нема велике разлике са тезом коју знају да заговарају поједини функционери СНС, да ко год не подржава у свему актуелну власт јесте издајник Србије. Свакако, уколико се нађем уживо у неком дуелу са некима од њих, имаћу аргументе за своје деловање, али да одговарам на то овако, преко новина, кад не можемо да се погледамо у очи, сматрам да није баш много витешки.

Није искључена опција изласка на ванредне парламентарне изборе. Хоће ли СПАС ићи на те изборе ако их буде?

– О томе ћемо одлучити тек онда кад они буду расписани.

Да ли постоји могућност да направите с неким коалицију уочи тих избора? Ко вам је прихватљив партнер?

– Исти одговор ћу дати као на претходно питање. Засад не размишљамо много о коалицијама, а разговараћемо са сваким ко жели са нама да разговара. Разговор никоме не штети.

Уколико би вас после тих избора СНС позвао у коалицију, да би бисте прихватили позив?

– Од својих политичких, а и људских начела сигурно нећемо одустати, ко год да је у питању и не знам каква власт да нам буде у оптицају, али са друге стране, нећемо никога искључивати из могућности да са њим разговарамо. И након избора на Новом Београду са свима сам разговарао. Са некима успео да нађем заједнички језик, а са неким не.

Косово је опет испливало као питање свих питања. Које решење бисте ви понудили?

– Наш став је да се коначно народу треба рећи истина. Шта о Косову мисле највеће светске силе и који ће бити њихови потези у односу на наше у вези са Косовом? Након тога се мора послушати већинска воља народа, каква год она била. А то је референдум. Без лобирања икаквог. Јасно питати народ шта жели, а након те одлуке, без обзира на то шта ми појединачно о њој мислили, извући најбоље што је могуће за Србију. И, наравно, увек све у складу са Уставом Републике Србије. Уколико се мења став о Косову, мора да се мења и Устав, а то не може без већинске воље народа.

О Ивановићу

СРАМ МЕ ЈЕ КО СВЕ И ШТА ПРИЧА О ОЛИВЕРУ

Били сте блиски са Оливером Ивановићем. Како оцењујете то што тај случај још није решен? Бојите ли се да би његово убиство могло да остане неразјашњено?

– Нисам дуго познавао Оливера, али сматрам да смо за релативно кратак период постали добри пријатељи. Његово убиство је пре свега велика трагедија за његову породицу и најискреније се надам да ће оно ипак на крају бити разјашњено. Ишао сам на Косово и стао уз Оливера кад је то њему било важно и када ту скоро никога није било, тако да ми је данас изузетно непријатно и срамота ме кад слушам шта са свих страна људи о њему говоре. Зато се трудим да на ту тему останем што тиши.

Извор: Курир

Пише Катарина Благовић

27. април 2019. године