Шапић: Нећу у коалиције због цензуса

Кад би се одржавали избори у недељу, Српски патриотски савез (СПАС) са Александром Шапићем на челу освојио би 3,5 одсто гласова, показало је последње истраживање јавног мњења агенције Фактор плус. Шапић, међутим, сматра да СПАС има бољи рејтинг, а у интервјуу за Курир посебно истиче да неће улазити у коалиције само да би прешао цензус.

– Трудим се да генерално не коментаришем истраживања, јер се често користе у манипулативне сврхе. Ниједан човек који се озбиљно бави овим послом не доноси важне одлуке на основу истраживања која излазе у медијима, већ на основу личног увidа у њих. Нећу да кажем да су она која се појављују у медијима потпуно нетачна, али подаци за неке странке апсолутно не одговарају истини. Они који верују да ће нечији потези, причам у своје име, зависити од резултата објављених у медијима или су много наивни или ме не познају.

Шта показују ваша истраживања рејтинга СПАС?
– Да имамо више.

Толико се већ помиње коалиција са ДСС, шеф те странке Милош Јовановић и ви имате отворен приступ томе, али се ништа није конкретизовало. Колико сте близу дефинитивне одлуке о коалицији?

– Не кријем да имамо добру комуникацију. Да ли ће из тога произићи сарадња, знаћемо на јесен. Али опет да поновим – који год истраживач јавног мњења мисли да ће његова истраживања објављена у новинама утицати на моје политичке одлуке, наиван је човек. А са друге стране, сигурно нећу улазити у било какав договор с било ким само да бих прешао цензус. Добар изборни резултат треба да буде последица нечега, а не циљ сам по себи.

Да ли вам је ближа политика власти или опозиције?

– Оног момента кад нашу политику будемо дефинисали према СНС, СЗС или било коме трећем, тог дана ћу престати да се бавим политиком. Ми имамо свој пут и, без обзира на друге, нећемо га мењати.

Идете ли на разговоре власти и опозиције, да ли они треба да буду отвореног или затвореног типа?

– Кад се одржао први састанак, на нас су сви заборавили. Затим су се сетили да су на неке заборавили. А онда су опет заборавили да су нас заборавили! Из тога закључујем да им је мишљење појединачно друге странке по снази у Београду и странке која је у прве четири у Србији – потпуно ирелевантно. Па стога нема разлога да се уопште изјашњавам.

Шта мислите о бојкоту избора?

– Користећи „бојкот“ као термин, већ се сврставате на једну или другу страну. Што се тиче изласка на редовне парламентарне изборе, о томе ћемо одлучити непосредно пред њих, у зависности од разних фактора. Међу њима су стање у медијима, друштву, али и подршка људи. Свакако нећемо излазити да бисмо били нечија врећа за ударање или део опште сценографије.

Извор:Курир

Пише: Силвија Сламниг

7. август 2019. године