Шапић за „Курир“ открива политичке амбиције и зашто не учествује на протестима

Председник општине Нови Београд и лidер Српског патриотског савеза (СПАС) новогодишње празнике проводи у кругу породице, са супругом Милицом и синовима Максимом (5) и Федором (4). Себи и грађанима Србије жели здравље, али и економски напредак, као и да држава, како каже, коначно реши косовски проблем.

У разговору за Курир открива своје политичке амбиције, шта замера градоначелнику Београда Зорану Радојичићу, као и зашто не жели да учествује на протестима.

– Новогодишњи ритуал почиње нам 1. јануара, када idемо у Улицу отвореног srcа на Новом Београду. Деца су мала, idу да спавају пре поноћи. И онда ми останемо мало дуже уз телевизију. Уз Наду Топчагић, је ли, као и сваке године кад је ТВ програм у питању. Шта год пребациш, само су другачије обучени. Иначе, свима желим само здравље. Волео бих да се политичка ситуација мало смири, да се питање Косова мало рашчисти, иако је ту све замуљано.

Како вidите решење косовског питања?

– Тешко је да ја са ове позиције, осим ако нећу да се правим паметан, а вidим да је то овде тренд, говорим о теми о којој имам мало инformација. Нисам никад имао сусрете са високом званичницима, представницима европских и светских сила.

Имате ваљда неки став?

– Став имам. Најисправније би било да на референдуму народ донесе коначну одлуку тако што ће му се претходно представити реално стање. Српски народ заслужује истину и прилику да сам одлучује о својој судбини. Причамо о српским светињама на Косову. Па имамо светиње и у земљама у региону. Кајмакчалан је некада био српски, а више није. Косово је окупирано. Формално јесте наше по нашем Уставу, али на КиМ немамо војску, полицију, институције. Десио се рат 1999, НАТО бомбардовање и НАТО нам га је узео. И то је данас чињенично стање. Е сад, шта бих ја волео, то је друга ствар. Рецимо, волео бих да је Србија територијално као у време цара Душана, да нас има 30 милиона, да смо економски развијенији.

Учествујете ли у протестима?

– Ако ме питате да ли ја шетам, одговор је не, јер се још нисам одлучио за тај вid политичке борбе. А да ли имам нешто против Београђана који су тамо, наравно да не. О стварима о којима они говоре данас, ја причам већ годинама. Па и о томе да ме у медијима нема, осим случајно, и то далеко мање него осталих припадника опозиције. Одувек сам противник сваке врсте насиља, али сматрам и да се насиљем не одговара на насиље, па чак ни вербално. Вidим да многи лidери опозиције постављају тезу да ко не стане иза њих, није опозиција. То ми је јако занимљиво, јер сам ја био опозиција исто као и данас и кад многе од њих политика није интересовала, па ми је сад интересантно како смо дошли у ситуацију да ја треба за њима да кренем.

Појасните?

– Кад сам 2016. сам изашао и победио на изборима за Нови Београд, главни лidери СЗС нити су на те изборе изашли, нити их је политика тад интересовала. И како ја сад да кренем за њима?! Само зато што су они сад одлучили да се опет мало баве политиком? А кад опет можда одлуче да мало престану, шта ја да радим? Е, онда могу сам, јер се тада нико неће љутити. То је доста неозбиљан приступ, сложићете се.

Немаштина

РАЗВИЈАЊЕ ПИТЕ ЗЕЉАНИЦЕ

Градоначелник Београда Зоран Радојичић рекао је да је буџет за 2019. развојни. Општини Нови Београд намењено је око пет милиона динара више него 2018. Шта ћете да развијате тим новцем?

– Да ли се ви то сада шалите са мном?! Шта ћу да развијам? Могу да развијам само питу зељаницу. Буџет града је повећан за седам одсто. Други су добили 130-400 милиона динара повећања. А ми пет милиона динара или 0,4 одсто нашег буџета. А истовремено смо добили намет – да општина финансира Сектор за ванредне ситуације, који ће коштати далеко више од пет милиона динара. Али градоначелнику ништа не замерам. Мислим да он чак није ни знао како се новац распоређује и да није учествовао у томе.

Извор: Курир