Шапић за Н1: Да сам власт, окупљање не бих дозволио због здравља људи

У време кад је пандемија коронавируса поново заживела, питање је зашто држава дозвољава да се одржавају скупови, а ја их не бих дозволио. Постоје неке ствари које су изнад политичких ставова, а то је здравље људи. Али ако је власт протесте дозволила, а очигледно јесте, онда мора и да штити безбедност свих грађана, објеката и свега што то носи, оценио је у разговору за Н1 лidер Српског патриотског савеза (СПАС) Александар Шапић.

“У демократској и нормалној европској земљи, каква сматрамо да јесмо, сваки вid протеста је легитиман, али није сваки и легалан. Протести који се одржавају у Београду и другим градовима јесу легитимни, али у једном тренутку нису били легални. Оног момента кад протест постане нелегалан, тада је држава дужна да штити закон и уставно-правни поредак. Свако ко је на било који начин прекршио закон тиме што је напао полицајца, уништавао друштвену и приватну имовину илиугрожавао било чију бездедност, мора да буде спречен, санкционисан и осуђен од стране органа ове државе“, поручио је Шапић.

Шапић се осврнуо и на наводе да су у вишедневним протестима на централним београдским улицама учествовали поједини страни држављани.

“Уколико се испостави као тачно да постоје странци који су дошли да на било који начин покушају да утичу на наша унутрашња дешавања, они морају да буду експресно процесуирани и осуђени. Тако би се показало да у Србију не може да дође било ко и да вршља како му падне на памет. Уз то, не знам зашто већ нису осуђени сви који су ушли на силу у Скупштину. Као прво, Скупштина Србије има своју политичку симболику, а као друго то је је парламент свих нас, без обзира да ли смо власт или опозиција“, напоменуо је саговорник Н1.

„Могу да разумем полицајце“

Коментаришући оптужбе на рачун полиције због прекомерне употребе силе према демонстрантима, Шапић је истакао да осуђује сваки такав случај, али је додао да “у ситуацији у којој су били полицајци могу да их разумем“.

“Гледао сам на телевизији како полицајци стоје и сат времена их неко гађа камењем, оградама и каишевима, а онда када крену у контрајуриш треба да знају да ли је их неко двадесет секунди раније гађао или се ту нашао као случајни пролазник. Да сам део власти и да се бавим безбедношћу, обавестио бих све грађане да полиција неће интервенисати докле год су протести мирни, као што и није интервенисала. Оног момента када протест постане насилан, сви који не сматрају да је то прави начин политичке борбе имају 15 минута да одатле оду, а ко се не склони биће третиран као било који насилник“, нагласио је Шапић.

“Не може полицајац којем је пулс 200 и кога гађају сат времена, у моменту када креће у интервенцију да размишља да ли је неко ту сео или је баш ту возио бицикл и имао џогинг у 23.45 поред Скупштине“, метафорично се изразио саговорник Н1. Председник Српског патриотског савеза, који је на изборима одржаним 21. јуна обезбедио парламентарни статус, подвукао је да никада није спорио да је легитимно чак и насилно преузимање власти, називајући то револуцијом, али је нагласио да он никада није био за ту опцију.

„Медији све мање објективни“

“Чињеница је да су ови протести били насилни. И онда, кад се све то десило, ми се бавимо тиме да ли је неки полицајац у оном трку ударио неког више или мање. Никад не бих ударио три пута неког ко лежи на земљи, али има различитих људи. Дајте да се бавимо узроком, па ћемо онда доћи и до тога да ли је неко прекомерно употребио силу“, сматра Шапић, додајући да се “нада да насиља више неће бити“.

Саговорник Н1 критиковао је и начин на који су о протестима извештавали домаћи медији, за које тврди да су “све мање објективни“.

“Сви медији пропуштају сваку инformацију кроз призму своје политике. Овде је питање хоћемо ли да покушамо да будемо објективни или ћемо да пласирамо вест онако како одговара нашој медијској кући. Онда медији када неко пребије њиховог фоторепортера нападача називају хулиганом, а кад исти тај хулиган буде пребијен од полицајца, онда је он ‘наше дете‘. Па, и овај што га је пребио је ‘наше дете‘. И зато питам да ли та ‘наша деца‘ угрожавају безбедност друге ‘наше деце‘, јер и полицајци су ‘наша деца‘. А то да ли је неки полицајац прекорачио овлашћења тек треба да се утврди, јер то не можете да знате у ноћи у којој је био хаос и у којој су у потпуном стампеду неког изударали пендрецима.А зна се како је све почело“, закључио је Шапић у разговору за Н1.

Извор: Н1