Šapić: Verujem da imam dovoljno znanja i iskustva da vodim Beograd

Gostujući u emisiji “Novi dan” na televiziji N1, predsednik opštine Novi Beograd i kandidat za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić izjavio je da veruje da ima dovoljno znanja i iskustva u bavljenju lokalnom politikom i da, shodno tome, ima pravo da veruje da je najbolje moguće rešenje za Beograd.

– Od svih aktuelnih kandidata najduže sam u kontinuitetu u ovom poslu, naravno sa različitim ingerencijama, nadležnostima, i mogućnostima. Nakon devet godina bavljenja lokalnom politikom, od toga šest godina vođenja najmnogoljudnije opštine u Srbiji i Beogradu, imam pravo da verujem da bih mogao mnogo da uradim za Beograd – rekao je Šapić, i dodao da se trudi da mu preporuka kod građana bude ono što je uradio na Novom Beogradu, kao i ono što ima nameru da uradi.

Još jednom je napomenuo da bi voleo da lokalni lideri, gradonačelnici i predsednici opština budu ljudi koji neće biti opterećeni visokom politikom.

– Poslednjih decenija bukvalno čekamo da se izabere predsednik države i Vlade i onda oni delegiraju ko će voditi gradove i opštine, i potpuno je nevažno da li imate sposobnosti i rezultate iza sebe jer će vam vladajuća stranka, ili ona koja je najsnažnija u tom momentu, delegirati čelnike lokalnih samouprava. Voleo bih da se to promeni – objasnio je on.

Lokalni je političar, ali sebe ne smatra političarem jer ga, kako kaže, ne karakteriše ono što karakteriše prosečnog srpskog političara.

– Ne napadam nikoga i trudim se da ne širim atmosferu mržnje i neprijateljstva među ljudima. Neću kafanski i uličarski odgovarati na takvo ponašanje i tu retorku. Mislim da kada bi se Beograđani ponašali na način na koji političari ili oni kojima su dali poverenje se ponašaju u javnosti, onda bi dvoje komšija koji su pripadnici različitih stranaka, verovatno kada bi ušli u zgradu prvo jedno drugome udarili šamar pa stisli dugme sprata na koji idu. Ja u tome ne želim da učestvujem jer nas je to u prošlosti koštalo svega, i smatram da različito političko mišljene ne sme da bude razlog za mržnju među nama – rekao je on.

Prema Šapićevim rečima, njegova obaveza je da, nakon izbora, razgovara i sa onima koji su mu nesimpatični, kao i sa onima koje smatra nevaspitanima i nesposbnima.

– Ne možete da pokušavate da mi nametnete standarde za koje smatrate da su ispravni. Pustite me da se ponašam shodno mojim uverenjima, pustite me da ja pustim građane da oni sami odluče da li se ja ponašam na ovaj ili onaj način. Razgovaraću sa svima, a da li ću se, i sa kim dogovoriti, u ovom momentu ne mogu da kažem. Postoje stvari oko načina razvoja Beograda i da li ćemo se oko njih složiti, i što je najvažnije nigde ne piše da ja moram da budem gradonačelnik niti će mi pasti kruna sa glave ako to ne budem. Ono što sam jedini rekao jeste da sam se unapred odrekao svih mogućih privilegija koje nosi participacija u vlasti. Onda se meni zamera da sam kalkulant, a odrekli smo se unapred svega i poželeli sreću svakome ko formira gradsku vlast, jer bez obzira na moje lične simpatije ili antipatije prema određenim ljudima, ja ne mogu da budem protiv svog grada i ne mogu da mu ne želim da sutra bude bolji nego što je danas. – rekao je Šapić.

Izvor: N1 TV

10.1.2018. godine