Шапић: Верујем да имам довољно знања и искуства да водим Београд

Гостујући у емисији „Нови дан“ на телевизији Н1, председник општине Нови Београд и кандidат за градоначелника Београда Александар Шапић изјавио је да верује да има довољно знања и искуства у бављењу локалном политиком и да, сходно томе, има право да верује да је најбоље могуће решење за Београд.

– Од свих актуелних кандidата најдуже сам у континуитету у овом послу, наравно са различитим ингеренцијама, надлежностима, и могућностима. Након девет година бављења локалном политиком, од тога шест година вођења најмногољудније општине у Србији и Београду, имам право да верујем да бих могао много да урадим за Београд – рекао је Шапић, и додао да се труди да му препорука код грађана буде оно што је урадио на Новом Београду, као и оно што има намеру да уради.

Још једном је напоменуо да би волео да локални лidери, градоначелници и председници општина буду људи који неће бити оптерећени високом политиком.

– Последњих деценија буквално чекамо да се изабере председник државе и Владе и онда они делегирају ко ће водити градове и општине, и потпуно је неважно да ли имате способности и резултате иза себе јер ће вам владајућа странка, или она која је најснажнија у том моменту, делегирати челнике локалних самоуправа. Волео бих да се то промени – објаснио је он.

Локални је политичар, али себе не сматра политичарем јер га, како каже, не карактерише оно што карактерише просечног српског политичара.

– Не нападам никога и трудим се да не ширим атмосферу мржње и непријатељства међу људима. Нећу кафански и уличарски одговарати на такво понашање и ту реторку. Мислим да када би се Београђани понашали на начин на који политичари или они којима су дали поверење се понашају у јавности, онда би двоје комшија који су припадници различитих странака, вероватно када би ушли у зграду прво једно другоме ударили шамар па стисли дугме спрата на који idу. Ја у томе не желим да учествујем јер нас је то у прошлости коштало свега, и сматрам да различито политичко мишљене не сме да буде разлог за мржњу међу нама – рекао је он.

Према Шапићевим речима, његова обавеза је да, након избора, разговара и са онима који су му несимпатични, као и са онима које сматра неваспитанима и неспосбнима.

– Не можете да покушавате да ми наметнете стандарде за које сматрате да су исправни. Пустите ме да се понашам сходно мојим уверењима, пустите ме да ја пустим грађане да они сами одлуче да ли се ја понашам на овај или онај начин. Разговараћу са свима, а да ли ћу се, и са ким договорити, у овом моменту не могу да кажем. Постоје ствари око начина развоја Београда и да ли ћемо се око њих сложити, и што је најважније нигде не пише да ја морам да будем градоначелник нити ће ми пасти круна са главе ако то не будем. Оно што сам једини рекао јесте да сам се унапред одрекао свих могућих привилегија које носи партиципација у власти. Онда се мени замера да сам калкулант, а одрекли смо се унапред свега и пожелели срећу свакоме ко formира градску власт, јер без обзира на моје личне симпатије или антипатије према одређеним људима, ја не могу да будем против свог града и не могу да му не желим да сутра буде бољи него што је данас. – рекао је Шапић.

Извор: Н1 ТВ

10.1.2018. године