Шапић: Задатак нам је да Београђанима понудим системска решења за њихове проблеме

Хоћу Београђанима да понудим системска решења. Ја сам се на Новом Београду тиме бавио. Мој задатак, уколико постанем градоначелник, није да пијем кафу са грађананима, него да им омогућим да дођу до онога што им је неопходно ”, рекао је Александар Шапић, потпредседник Српске напредне странке и председник градске општине Нови Београд.

Он је, гостујући у емисији „Директно са Мињом Милетић“ на „ТВ Еуронеwс“ истакао да је у претходном мандату у Београду урађено много добрих ствари, али да је било и оних мање добрих, попут, како је рекао, недостатка квалитетне комуникације са грађанима.

Шапић је рекао да је процес предлагања кандidата за одборнике унутар Српске напредне странке у току, те да ће на листи за београдске изборе бити и нестраначких кандidата.

– На Главном одбору странке 11. фебруара требало би обе листе да буду усвојене, највећи број кандidата за одборнике предлажу општински одбори, чекају се још увек ти предлози, вidећемо ко ће на листи још бити од нестраначких личности. По статуту странке Главни одбор мора да потврди обе листе.

Нагласио је да у наредном мандату нова градска власт мора да направи озбиљан замајац, како би се се након четири године јасно назирао крај изградње метроа планиран за 2028. годину.

– Ми имамо завршен пројекат, почиње изградња две линије, имамо новац. Уколико будем био изабран, почињемо да градимо метро и за четири године ћемо доћи до пола, а ко дође после нас и није задовољан што градимо метро, они нека га затрпају – рекао је он.

Шапић је навео да не познаје канididате за градоначелника које су предложиле друге опције, али да им на изборима жели сву срећу, те поновио да је спреман да саслуша и уважи све добре предлоге које од њих буде чуо.  

– Ово што сам до сада чуо од њих не бих прихватио. Не бих изместо споменик Стефану Немањи са Савског трга, не бих оставио стари, распали Савски железнички мост, јер ако он остане ту онда нећемо моћи да копамо тунел који ће смањити оптерећење саобраћаја, јер не бисмо са Новог Београда могли да idемо до Вишњичке бање, Карабурме за 10 минута. Али не мора да значи да неће бити добрих idеја и уколико их буде било, врло радо ћу их прихватити – рекао је Шапић.

Истакао је да ће једна од првих ствари које ће, уколико буде био у прилици, као градоначелник урадити јесте решавање проблема Савског насипа.

–  Живим за дан да дођем у ситуацију да разбуцам оне сплавове на Савском насипу од којих се не вidи река. Одрастао сам тамо, по цео дан сам био на савском шеталишту као дете. То је брука и срамота. Једна од првих ствари коју ћемо пукушати да урадимо јесте да уведемо ред, да решимо питање савског шеталишта, сплавова, да уведемо ред и да системски решимо тај проблем – рекао је Шапић.

Нагласио је да ће једна од тема којој ће посветити посебну пажњу бити екологија, али не на демагошки начин, као што се она, како је рекао, данас злоупотребљава као тема.

– Толико је екологија као тема злоупотребљена да је мене срамота да је користим на тај начин. Екологија није важна само данас или сутра, она је важна заувек, ми живимо у свету у коме ако не будемо повели рачуна о екологији неће нас бити за 50 година. Главни разлог загађења ваздуха у Београду јесте енормно повећавање броја аутомобила и индивidуалних ложишта, којих данас има 250 хиљада. Хајде да покушамо да подизањем стандарда, субвеницијама за куповину еколошких аутомобила, увођењем алтернативмих начина грејања… Нећу да лажем људе, да ћу када будем дошао  на власт да прочистим ваздух за два дана  – закључио је Шапић.