Шапић: Залажем се за традиционалну, суверенистичку Европу. Европу међусобног поштовања, а не условљавања

Нема где ми да idемо, ми смо у тој Европи. Ми смо баштинили европске вредности, наши преци су у оба светска рата проливали крв за слободу те Европе. Ми смо бранили Европу од нациста и фашиста. Наши ђедови и очеви су гинули за ту Европу. И то уопште није питање. Овде је само питање која Европа? Ја сам за једну нормалну, здраву и традиционалну Европу која ће поштовати Србију и српски народ – истакао је председник Привременог органа града Београда Александар Шапић, гостујући у емисији “Инфо јутро” на ТВ Инformер.
Шапић сматра да Србија треба да прихвата одређене компромисе који долазе из Европе и да се прилагођава, али без условљавања, и да Европа није иста као пре 40-50 година.
-Докле више стално нека батина. Притом, већ 25 година нам се с нечим маше. Стално је све горе и горе. Ево сада имамо, питање Косова и његовог чланства у Савет Европе. А онда се поставља питање и где се сама Европа данас налази у односу на велике светске силе, јер утицај Европе пре 40-50 година на геополитику је био далеко већи. Данас је питање да ли их било ко шта пита. Овде се поставља питање шта ће бити с том Европом. Вidећемо на изборима за Европски парламент, који ће бити у току лета, и ту се ситуација мења. Нисам за то да од Европе одустанемо, јер не можемо да одустанемо од себе, ми смо део тога – напоменуо је Шапић.
Први човек Београда наглашава да морамо преиспитати које нам вредности доноси Европа, нарочито када су у питању њени спорни закони.
-Да ли нам доноси законе који ће нас условљавати шта да радимо са нашом децом у школама? Да ли ћемо децу да учимо стварима које су од кад је света и века нормалне и природне или ћемо морати да их учимо како да промене пол док су малолетна? Да ли ћемо смети да их зовемо сине, кћери, или ћемо морати да измишљамо неке посебне изразе? Да ли ће то бити Европа поштовања свих вера и нација, или Европа која ће вам поставити јасне смернице, па онда, ако хоћеш, хоћеш, ако нећеш, онда ћемо да те сатремо. Верујем да ћемо, пре или касније, доћи до те нормалне, здраве и традиционалне Европе која ће у тренутној геополитичкој ситуацији бити мудра и добра за све њене грађане – закључио је Шапић.