Шапић: Завршетак прве подземне гараже у Земуну, грађене средствима Града Београда

Подземна гаража испред Хале „Пинки” у Земуну, где је до пре само неколико месеци била велика рупа, готова ће бити до Нове године или нешто после новогодишњих и божићних празника. Ово ће бити прва подземна гаража која је грађена средствима Града Београда од 2004. године, рекао је председник Привременог органа Града Београда Александар Шапић.

– Овај пројекат је веома важан, јер је урађен за само неколико месеци, а Земун ће добити око 150 паркинг-места у самом центру где, иначе, постоји велик проблем с паркирањем. Најважније је да смо успели да у року и у складу са свим стандардима, а да притом не угрозимо саобраћај, направимо добар и квалитетан паркинг-простор. У овој зони остаје још да се спроведе пројекат реконструкције спортског центра, јер Земун то заслужује – рекао је Шапић.

Он је поручио да је и близу аеродрома обезбеђена парцела коју ће Град средити и на којој ће се налазити паркинг-простори предузећа „Паркинг сервис”.

– Цена паркинга ће бити далеко јефтинија него што је сада на аеродрому. Биће обезбеђено возило које ће грађане за три-четири минута превести до аеродрома, а постојаће и могућност да грађани оставе своја кола на неколико дана, што мислим да неће бити велики ударац на њихове буџете. Очекујем да ће до почетка наредне године све то бити сређено – рекао је председник Привременог органа.

Александар Шапић обишао је овом приликом и Главну улицу у Земуну и рекао да радови теку предвиђеном динамиком, те да се завршетак посла очекује крајем фебруара, а уколико временски услови буду повољни, можда и раније.

Кружни ток на углу Улице Владимира Поповића и Булевара Зорана Ђинђића – локацију коју је такође данас посетио председник Привременог органа, учиниће Улицу Владимира Поповића једном од најфреквентнијих београдских улица, тако да ће се значајно растеретити улице Милентија Поповића, Антифашистичке борбе и друге попречне улице.

– Очекивани рок за завршетак радова био је децембар, али, нажалост, због измештања гасовода, то неће бити могуће и очекујем да до краја фебруара овај кружни ток буде пуштен у саобраћај. Наставићемо са проширењем Улице Владимира Поповића да бисмо добили по три траке и у наставку ка Бранковом мосту и у делу који треба да се повеже с Булеваром Николе Тесле. Радови idу како треба и заиста је важно да овај део Новог Београда, који је био потпуно затворен и неискоришћен, „прокрвимо” и тако растеретимо остале новобеоградске булеваре – закључио је Александар Шапић.

На питање новинара Студија Б шта мисли о иницијативи народног посланика у прошлом сазиву Народне скупштине Александра Јерковића да се генералу Божidару Делићу подигне споменик, Шапић је рекао да је сагласан и да је потребно наћи решење да му држава ода почаст за велике доприносе у једној од највећих битака на Косову и Метохији у време НАТО агресије.

– Генерал Божidар Делић је био командант 549. моторизоване бригаде, која се херојски борила на Паштрику у току агресије на Косову и Метохији, и био је део изузетно важне битке за коју су заједно са битком на Кошарама чак и саме НАТО трупе признале пораз. Мислим да, не само што је кроз читав свој живот био војник за пример и особа која је часно служила својој земљи на најбољи начин већ и посебно због херојства које је показао заједно са својом бригадом, заслужио да му се ода пошта и да му се Београђани и цео српски народ на неки начин захвале. Немам ништа против, штавише нека то буде у вidу споменика или нечег сличног. Мислим да је он то заслужио као и многи људи који су у агресији на нашу земљу за та три месеца дали или ризиковали своје животе – рекао је он и подсетио да су се тада српски војници супротставили стоструко јачем непријатељу, нарочито у те две битке.

Према његовим речима, како време буде одмицало, историја ће изучавати храброст тих људи која је тамо показана.

– Сагласан сам да треба да нађемо начин да се Божidару Делићу одужимо и ако буде до мене, спреман сам да то и урадим – закључио је Шапић.