РЕЗУЛТАТИ

ХУМАНИТАРНИ РАД

Фондација „Буди хуман – Александар Шапић“ јединствена је у целој Србији. Захваљујући транспарентности у раду и посебном систему функционисања, ова фондација је постала најкредибилнија у земљи. Хуманитарна фондација „Буди хуман – Александар Шапић“ даје једнаку шансу свима којима је помоћ потребна, а са друге стране даваоцима средстава пружа сигурност да ће помоћ отићи онима којима је намењена.  У Фондацији се свима посвећује једнака пажња, не мери се туђа мука и проблеми, већ се преко сајта www.будихуман.рс грађанима оставља могућност да сами одлуче коме ће помоћи.

За непуне 3 године рада фондација је успела да прикупи преко 300 милиона динара помоћи корисницима и готово 2 милиона СМС порука. Преко 70 корисника је до сада успешно послато на лечење.

НАЈЕФИКАСНИЈА ОПШТИНСКА АДМИНИСТРАЦИЈА У ЗЕМЉИ

Општина Нови Београд је прва градска општина у Београду која је радно време својих административних служби продужила до 19 часова, као и суботом од 8 до 14 часова. На тај начин је омогућила грађанима да ван уобичајенг радног времена могу да обаве оно што им је потребно. Годишње, у општини Нови Београд се обави преко 150.000 овера докумената, а ефикасан организациони систем који је имплементиран омогућује да се без гужве, уз задржавање од најдуже 15 минута, обаве сви општинско-административни послови. Од 2016. године, општина Нови Београд је отворила и Кабинет грађана општине Нови Београд. То значи да се све општинске Службе налазе на једном месту и грађани више не морају да траже неопходну помоћ по општинским Одељењима, већ им је то омогућено кроз Кабинет грађана. Поред решавања проблема који су у надлежности Градске општине Нови Београд, грађанима ће се помоћи да, за решавање питања из надлежности републичких и градских институција, најкраћим путем и дођу до њих.

СЕРВИСНИ ЦЕНТАР ОПШТИНЕ


Сервисни центар функционише по следећем принципу: има јединствен телефонски број 011 / 785-0-785, људи зову и дају своје сугестије, предлоге, жалбе на све оно што се дешава у општини Нови Београд. Не само оно што има везе са општинском управом него и генерално – и што се тиче града Београда и републике. Ту се покрећу разна питања и теме: од елементарних попут радног времена шалтера, потребних докумената за одређене процедуре, па до жалби на трговинске ланце. Постоји чак и интензивна сарадња са удружењима која пружају правну помоћ људима обманутим у неком од трговинских ланаца или продавница који се налазе на територији Новог Београда. Људима који се јаве Сервисном центру мора да се одговори у року од 72 сата. Они оставе своје податке и оператери их зову са инformацијом докле се стигло, шта је урађено, шта може, шта не може, чија је надлежност, овлашћење, кога треба да контактирају, кога ће позвати у њихово име – једна услуга која не постоји данас у Србији. Пет оператера који раде од осам ујутро до осам увече су сваким радним даном у контакту са Новобеограђанима. У току ноћи се снимају позиви па се сутрадан ти људи контактирају. Викендом се такође снима, дакле не постоји ниједна особа која је окренула број, а да није добила одговор, да се није чула са неким од људи који су директно у контакту са Александром Шапићем. На тај начин направљен је један искорак у комуникацији са грађанима и требало би да то сутра свуда функционише тако. Општина Нови Београд мора да буде сервис грађана, а ово је прави и једини ефикасан начин како се то постиже.

ПРОЈЕКАТ НОВОБЕОГРАДСКОГ КЛУБА

Још један пројекат по коме је општина Нови Београд потпуно јединствена је “Новобеоградски клуб” картица. То је бесплатна картица коју сваки пунолетни становник Новог Београда може да добије. Све што треба да уради је да дође у Сервисни центар општине, пријави се, попуни један инformативни formулар и у року од седам дана добија картицу са својим именом и презименом. Захваљујући картици, могу се остварити попусти на преко 150 места на територији града Београда, а списак где се све могу остварити попусти се добија заједно са картицом. Попустима од 5% до 50% покривено је десет области: прехрана, лепота и здравље, култура, путовање и шпедитерске услуге, мој љубимац, мој ауто, све за дом, спорт и фитнес, одећа и обућа, образовање. Нови клијенти који дају попусте се свакодневно прidружују клубу и то се редовно ажурира на сајту www.новибеоград.рс. Основна idеја је била да се растерети кућни буџет Новобеограђана, а својим ауторитетом и институционалном подршком овом пројекту општина Нови Београд даје гаранцију фирмама да је то у интересу и њих самих и грађана. Чињеница да у овом тренутку преко 40.000 Новобеограђана користи картицу НБГД клуба говори у прилог томе да је изузетно корисна. Једина смо општина у Србији која има овакву понуду за своје грађане.

БЕСПЛАТНИ ПРОГРАМИ ЗА СВЕ ГРАЂАНЕ


Општина Нови Београд је покренула многобројне бесплатне програме који су намењени свим генерацијама Новобеограђана. Ови програми, које не спроводи ниједна друга општина у земљи, осмишљени су са циљем да се Новобеограђанима омогући макар мало растерећење кућног буџета. У тешким временима у којима живимо, ови програми омогућују родитељима да потпуно бесплатно упишу децу у школице пливања, моторичких вежби, глуме, сликања, плеса, фолклора, певања, енглеског језика, шпанског језика, или врло популаран програм припреме осмака за упис у средњу школу кроз бесплатне часове математике и српског језика. Најмлађи Новобеограђани имају и могућност да бесплатно idу на пливање са родитељима једном недељно. Најстарији Новобеограђани могу потпуно бесплатно да idу на једнодневне излете по Србији, похађају курс рачунара или одржавају своју кондицију и добро здравље бесплатним часовима плеса и терминима пливања на базену СЦ “11. април”. Општина Нови Београд осмислила је и посебне програме за даме, попут фитнес тренинга који се одвијају у СЦ “11. април” или спа релаксације кроз рођендански поклон. За 5 година, ове програме је користило преко 50.000 људи.

КОМАНДНО-БЕЗБЕДНОСНИ ЦЕНТАР


Општина Нови Београд је прва општина у Србији која је formирала свој Командно-безбедносни центар. Путем вidео наѕора ће се одатле пратити дешавања у свим објектима основних школа и вртића на територији градске општине Нови Београд, њих укупно 58. Преко 350 камера прати дешавања искључиво око објеката (дворишта и улазе) у циљу спречавања било каквих облика деликвентног понашања и повећања безбедности наших најмлађих суграђана. Ово је једно квалитетно системско решење које се у наредном периоду може унапређивати. Идеја је да се у наредне 4 године све јавне површине и објекти од јавног значаја покрију вidео наѕором. Дакле, паркови, дечија игралишта, јавна паркиралишта и други објекти могли би да буду под вidео наѕором. На тај начин, Нови Београд биће најбезбеднија општина, не само у Београду, већ и у Србији, а према стандардима светских метропола.

УРЕЂЕЊЕ ПАРКОВА И ЗЕЛЕНИХ ПОВРШИНА


Мале надлежности и скроман буџет којим располаже општина Нови Београд нису биле препрека да се уреди велики број зелених површина на територији општине. У последњих неколико година уређени су паркови, дечија игралишта и зелене површине на преко 80 локација на Новом Београду. Посебан акценат стављен је на теретане на отвореном. Нови Београд је општина са највећим бројем теретана на отвореном и на свакој локацији су изузетно посећене. Један од разлога зашто је уређено много зелених површина на Новом Београду је то што се тачно зна шта су приоритети, а њих дефинишу грађани. Редослед уређења зелених површина на Новом Београду функционише тако што грађан направе петицију и обрате се општини. На тај начин је направљен један праведан систем у коме нема запостављених. Сваки захтев који се добије од грађана, уврсти се у план радова, а број потписника петиције одређује приоритет. Искуство је показало да када се људи организују и траже да се нешто уради, касније боље воде рачуна о томе. На Новом Београду је постављен стандард да сваки новоизграђени парк мора да има све елементе које грађани захтевају: дечије игралиште, фитнес теретану, парк за псе и простор за одмор старијих.

ПОМОЋ ИЗБЕГЛИМ И РАСЕЉЕНИМ ЛИЦИМА

На иницијативу општине Нови Београд, а захваљујући врло доброј сарадњи са Комесаријатом за избеглице и миграције, током последњих пет година обезбеђена је помоћ за породице избеглих и расељених лица у укупној вредности од преко 65 милиона динара. Грађевински материјал, огрев за зиму, материјална помоћ за лекове, бесплатни пакети хране и једнократна финансијска помоћ обезбеђена је за укупно 1204 породице избеглих и расељених лица која имају пребивалиште или боравиште на територији Новог Београда.