НАШ КОНЦЕПТ РАЗВОЈА БЕОГРАДА

НАШ КОНЦЕПТ РАЗВОЈА БЕОГРАДА

1. Инфраструктурни развој Београда

Инфраструктурни развој Београда треба и мора да буде уједначен али истовремено и прилагођен специфичностима и карактеристикама сваког дела нашег града понаособ.
Заједно са најеминентнијим стручњацима из различитих области донећемо вишедеценијску стратегију и креирати правац инфраструктурног развоја нашег главног града. Сматрамо да се око инфраструктурног развоја Београда мора постићи усаглашени приступ, не само релевантних и стручних људи из различитих области, већ и општи политички консензус свих политичких субјеката, без обзира налазили се они у власти или опозицији. Само на тај начин ће наш град моћи несметано и довољно квалитетно да се развија, чиме би значајно умањили утицај фактора честих промена власти које су до сада показале да умеју озбиљно да успоре процес развоја Београда, имајући у вidу да не постоји опште усвојен правац којим се Београд развија, већ се од избора до избора мења комплетна стратегија његовог развоја. Та чињеница директно утиче да наш град тапка у месту и губи драгоцено време и корак са највећим европским и светским престоницама.
Уколико би се постигао општи политички и друштвени консензус око инфраструктурног развоја Београда онда би од актуелне власти и њене способности зависила само брзина развоја града али не би били доведени у питање концепт, стратегија и правац развоја који је претходно усвојен, чиме би на још један начин успели да наш град сачувамо од дневно политичких интереса и опструкција.
Покушаћемо да на једној актуелној теми и на једном примеру објаснимо нашта конкретно мислимо. Да је стратегија развоја метроа у Београду општим, политичким и друштвеним консензусом усвојена пре више деценија, када је изградња метроа постала актуелна тема у нашем друштву, данас не би имали проблем да се политичке странке и појединци и даље свађају и расправљају где, кад и зашто траса метроа треба да idе, већ би његова изградња била започета а брзина реализације читавог пројекта би само зависила од капацитета и способности актуелне власти, док сам пројекат не би био доведен у питање и релативизован.

а) Саобраћајна решења

Наш циљ је да што брже стижемо са једног на други крај града!

Све одлуке о потребној саобраћајној инфраструктури и начину превоза (метро, лаки метро и сл.) доносићемо заједно са еминентним стручњацима из области саобраћаја.
Посебну пажњу посветићемо јавном превозу који су све претходне властизанемаривале. Сматрамо да је функционисање јавног превоза приоритет за Градску управу и да квалитетно пружање ове услуге грађанима, представља услов свих услова за нормалан и достојанствен живот у Београду.
Саобраћајним решењима ћемо учинити свешто је у нашој моћи, да приградске општине буду што ближе центру града.

б) Водоводна и канализациона мрежа

Тежићемо да у најкраћем року, у зависности од расположивих капацитета, новца и могућности, читава територија нашег града добије сву неопходну водоводну и канализациону инфраструктуру, како би бар у том аспекту, услови за нормалан живот у сваком делу нашег града, били једнаки за све.

в) Урбанизам и архитектура

Сваки део нашег града је за нас подједнако важан!

Залагаћемо се да специфичности нашег града и потребе људи који у њему живе урбанистички спроведемо путем будућихгенералних и детаљних регулационихпланова. Београд ћемо развијати у складу са његовим потребама и околностима.
Београд ће сачувати свој изглед по којем је препознатљив!
Београд није ни Праг ни Барселона, ни Ванкувер ни Диселдорф, већ јединствен град у овом делу Европе и имајући то у вidу, приступићемо новим изазовима и то не само у погледу инфраструктурних решења, већ и у погледу урбанизма и архитектуре.

2. Ефикасна локална администрација

Услуга на првом месту! Администрација постоји због нас, а не ми због ње!

а) Унапређење ефикасности локалне администрације

Администрација треба да буде на услузи грађанима: брза, ефикасна, непоткупљива и спремна да одговори на све захтеве грађана! Наш задатак је да она таква и буде!

Грађанима се мора обезбедити конатакт са само једном службом, која ће бити ефикасна и оперативна, а та служба мора да комуницира унутар самог градског система и скупља све неопходне инformације, које ће бити враћене сваком грађанину и којег ће лишити непријатности, како у чекању, тако и у опхођењу, које су данас често присутне код службеника широм дражавних управа и јавних предузећа, а те праксе у понашању нису лишене ни све, како градске службе, тако и сва јавна предузећа.
Ни за ово нам нису потребни страни инвеститори и ово је ствар коју сами мењамо у року од пар месеци, само ако постоји довољна одлучност да се то и уради. На Новом Београду тај систем већ годинама функционише.

б) Нови Статут Београда

Сматрамо да Статут Београда не одговара реалном стању на терену, а још мање потребама грађана.
Предложићемо доношење новог Статута Београда и измене Закона о главном граду,којима ћемо јасно дефинисати надлежности градских органа и организација, и обавезати их на одговорност, коју надлежност и овлашћења са собом носе.

3. Уређење и увођење комуналног реда, подразумева Београд који је у функцији грађана

Да бисмо имали чист, уређен и комунално функционалан град, не требају нам страни инвеститори и велика улагања. Добра организација и контрола свих комуналних служби, предуслов су за успешно дневно функционисање сваког великог града и само добро руковођење истим, може обезбедити Београђанима квалитет живљења какав они и заслужују.
Отворили би тему која се у региону показала сврсисходном и успешном, а то је стављање под једну управу свих комуналних служби и предузећа у којој ће постојати боља синхронизација и увid у стање на терену, а оно што је најважније, ефикаснија услуга која се на дневном нивоу пружа грађанима Београда.
Да би град био чистији, уређенији, функционалнији, оперативнији, и да би се све дневне активности комуналних услуга које се пружају Београђанима могле боље контролисати и на проблеме брже реаговати, сматрамо да је решење у formирању холдинга најважнијих комуналних предузећа, односно новог градског јавно комуналног предузећа, које ће бити у стању да далеко боље и ефикасније одговара на свакодневне потребе грађана.

а) Уређење зелених површина

Београд је један од градова са највећим бројем зелених површина. Учинићемо све да их заштитимо и још више проширимо!

Применићемо највише стандарде у погледу уређења градских паркова, са пуно зелених игралишта намењених,како деци, тако и одраслима.
Градски паркови Кошутњак и Звездара су наше непроцењиво богатство, а неоправдано су занемарени, и њихова обнова и развој је за насприоритет.
Учинићемо све да у сваком делу нашег града, међустамбеним, блоковским и другим просторима, направимо мању или већу зелену оазу, игралиште или терен, јер као што смо више пута поновили: Београд јесте и мора да буде град који ће се поносити својим зеленилом и у чијим парковима ће Београђани проводити највећи део свог слободног времена!

б) Чистоћа

Једно од основних огледала града и његових грађана јесте ниво хигијене и чистоће који у њему влада. Можда Београд по инфраструктури и садржајима не може да буде попут Беча или Берлина, али не постоји ни један једни разлог да по хигијени и чистоћи, не будемо ако треба и испред ове две светске метрополе.

4. Брига о људима

Снажан Београд, сложна породица! ЗА Београд, ЗА породичне вредности!

а) Брига о породици

Предложићемо оснивање Градског секретаријата за бригу о породици, као подршку здравим и функционалним породичним односима. Посебну пажњу посветићемо пружању подршке при заснивању породица младих брачних парова, којима је у том периоду помоћ њиховог града најпотребнија!
Труднице и породиље не смеју бити занемарене. Жена која се одлучи да постане мајка мора да буде подржана од стране Београда.
Учинићемо све, да труднице и породиље,период који је најважнији у њивом животу, проведу безбрижно и буду финансијски потпомогнуте од стране Градске управе, чиме ће бити подстакнуте на рађање, а Београд повећати стопу наталитета.

б) Брига о деци и младима

Деца ће бити приоритет број 1. за нашу Градску управу! Она су будућност Београда!

Њихово што квалитетније и здравије одрастање, уз што већи број спортских активности које ћемо им обезбедити, такође, ће бити потпомогнуто и значајним улагањем у њихово образовање, чиме ћемо родитељима наше деце омогућити да им оно буде што јефтиније и доступније.
Поред бесплатних програма Спортско-едукативних центара, које ћемо деци обезбедити, сматрамо да како боравак у вртићима, тако и снабдевање породица неопходним школским прибором и уџбеницима морају бити потпуно бесплатни и свима доступни.

Млади јесу наша будућност и морамо да учинимо све да би на сваки могући начин учинили да њихово одрастање протекне што безбедније, а уједно креативније и друштвено богатије. Оно што морамо да урадимо, то је креирање што бољих односа и контаката са другом децом и младима у региону. Кроз различите вidове сарадње, пре свега школа и образовних установа, учинићемо све да што боље повежемо младе из региона и да их на тај начин упознамо са другим народима и културама, проширивши њихове вidике, што представља предуслов за formирање што отворенијих и комплетнијих личности у које сви ми желимо, да једног дана израсту.

в) Брига о старима

Приоритет број 2. ће бити наши старији суграђани! Учинићемо све, да старији Београђани без обзира на своје године буду равноправни грађани!

Политику града према најстаријим Београђанима ћемо засновати на начелима солidарности, беспрекорне услуге јавних и комуналних предузећа, начелима сталног унапређења и прилагођавању њиховим потребама!
На градском нивоу ћемо применити модел бесплатних програма које је организовала општина Нови Београд, намењених нашим старијим суграђанима, као и пружању помоћи пензионерима у остваривању њихових елементарних права.

г) Рекреативни спорт и едукација деце и одраслих

Наш циљ је да нам деца и одрасли буду здравији, а да пензионери доживе дубоку старост!
Учинићемо све да београдска деца расту у што здравијем окружењу, у којем ће рекреативни спорт бити саставни део њиховог одрастања, а тиме и најбоља могућа превентива од свих болести.
И у овом случају ћемо применити већ успешне моделе које смо спровели у општини Нови Београд, путем оснивања што већег броја спортско- едукативних центара, у којима ће Београђани свих узраста моћи потпуно бесплатно да користе све ваншколске и ванпословне активности, које су саставни део свакодневице у одрастању деце и потреба сваког одраслог човека, а данас сунажалост изузетно скупе и многим Београђанима недоступне.
Учинићемо све да недоступно постане доступно!

д) Социјално угрожене категорије

Желимо да угроженекатегорије становништва буду упознате са својим правима, чије остварење ћемо доследно спроводити у дело. Циљ нам је реformа система социјалне заштите у нашем граду, унапређење рада институција које пружају социјалну помоћ и дефинисање политике стамбеног збрињавања социјално угрожених категорија становништва.
Посебну пажњу посветићемо борби против сиромаштва, „рањивим“ категоријама становништва и њиховим проблемима, са посебним освртом на дискриминисане и маргинализованеграђане Београда.
Сиромаштвоу Београду је евidентно,имајући у вidу број корисника услуга народних кухиња. Све наше напоре усмерићемо ка циљу да што већем броју сиромашних Београђана обезбедимо бесплатан оброк.
Пружаћемо помоћ и афирмисати рад социјалних предузећа, чија делатност обухвата друштвено одговорно пословање са циљем креирања нових радних места за социјално угрожене категорије становништва, чија делатност обухвата производњу или пружање услуга чијим пласирањем ће се остварити корист за маргинализоване групе или појединце. Београд ће им пружити помоћ у изради бизнис плана, пружати едукацију, финансирати пословну idеју и пројекат, пружити менторску подршку и умрежавање са другим предузећима на територији Београда.

5. Образовање и наука

Знање и образовање, представљају најважнију конкурентску предност у савременој тржишној привреди. Због тога је општина Нови Београд, улагала у образовање својих грађана оснивањем Спортско-едукативног центра и финансирањем програма у области образовања.
Позваћемо све научне раднике да се прикључе развоју стратегије образовања и науке у Београду, и омогућити им да у зависности од њиховог слободног времена и жеље, постану део већег тима у којем неће бити само консултовани, већ ћемо истрајати да се њихове idеје спроведу у пракси.
Београдски универзитет је одувек био инспирација и темељ многих idеја, које нажалост нису биле материјализоване. Желимо да укључимонаш Универзитет у доношење одлука које се тичу будућности Београда.

6. Здравствена заштита

Здравље Београђана и доступност здравствених установа је наш главни циљ!

Концепт великих Домова здравља који је развијан у претходне три деценије се показао као неефикасан и превазиђен!
Да би здравствена услуга била бржа и приступачнија сваком Београђанину, неопходно је да му буде и физички ближа.
То значи да нећемо гасити постојеће Домове здравља, нити ћемо престати да их градимо у будућности, али ће наш акценат у следећем мандату бити усмерен на развој локалних амбуланти, доступних свима, у којима ће Београђани моћи практично да реше највећи део својих здравствених проблема. Оне ће бити део умреженог система Домова здравља, а само услуге које не буду биле омогућене у локалној амбуланти, биће пружане у Домовима здравља.
Суштина овог концепта је да Београђанин добије свог породичног лекара, који ће познавати како њега тако и све чланове његове породице.

7. Култура уметност и професионални спорт

Ко не улаже у сопствену културу, губи свој национални idентитет!
Култура и уметност ни у једном озбиљном друштву не могу да буду део тржишне економије!
Ко не улаже у спорт, губи свој национални понос!

Деценијама уназад,како установама културе тако и програмима који се баве културом, актуелне власти покушавају да наметну систем тржишне економије.
Откад је света и века култура никада није била профитабилна, нити ће то бити, али озбиљне државе и народи разумеју да улажући у културу, чувају и негују своју историју и штите свој национални idентитет.
Избацићемо концепт тржишне економије из културе и определити средства која можемо да приуштимо и на тај начин пустити уметнике да буду уметници.
Манифестације које су деценијама, током њиховог одржавања, на мапи света обележавале Београд као престоницу културе, биће подржане и нећемо дозволити да њихов опстанак буде угрожен.
Ко не чува своју културу, не чува ни своју историјску баштину!

Као и по питању културе, слична је ситуација са професионалним спортом. Улагање у професионални спорт није профитабилно и не рачунајући фудбал (уз питање, да ли је фудбал код нас уопште фудбал?) спорт треба и мора да остане део националног idентитета и нешто што ће држава, а у овом случају град, препознати као један од начина да се сачува спортска традиција и одржи континуитет у врхунским резултатима, по којима смо, као у ретко којој другој области, успели да будемо конкурентни са највећим светским и европским силама.
Јасна категоризација спортова на основу традиције и претходних разултата, као и актуелни резултати, треба да буду једина јединица мере када се опредељују средства која се тичу професионалног спорта.

8. Економија и туризам

Београд је „мотор и локомотива“ читаве Србије и у њему се налазе сви највећи привредни субјекти и корпорације.
Оно што је Градска управа годинама уназад запостављала су мала, средња и породична предузећа.
Велике корпорације су преузеле монопол у многим областима и обичан човек је дошао у ситуацију да не може тржишно да опстане. Масовно се затварају мала породична предузећа која су издржавала београдске породице.
Покушаћемо на све начине да помогнемо развоју пословног амбијента, у којем ћемо обичним људима, малим предузетницима, створити оптималне услове да буду конкурентни великим светским корпорацијама, јер ћемо им само на тај начин помоћи да обезбеде егзистенцију, како себи тако и својој породици.Однедавно је Београд постао власник свих пословних простора на својој територији, и имајући то у вidу, трудићемо се да им омогућимо оптималне услове за рад и развој породичних послова.
Што се тиче туризма, то је грана од које Београђани нису, нити ће бити у прилици да живе, и сматрамо да промоција туризма као главне привредне гране у Београду представља манипулацију и обману Београђана. Ми то нећемо чинити!
То не значи да Београд не треба да се развија како би постао примамљива туристичка дестинација, и то свим оним што овај град може да понуди домаћим и страним туристима. Београд је био и биће један од најгостопримљивијих градова на свету, а Београђани су одувек били и биће једни од најбољих домаћина у овом делу Европе.
На побољшању инфраструктуре, угоститељства, саобраћаја и свега што је важно за квалитет туристичке понуде ћемо интензивно радити, али туризам као област и туристи, не могу и неће никада бити у центру пажње политике коју једна озбиљна Градска управа треба да спроводи.
По нашем мишљењу једини ко мора и треба да буде центар политике Градске управе јесу Београђани и сви они који желе у њему да живе!

9. Пољопривреда

У земљи у којој се сви позивају на пољопривреду, као будућности нашег привередног развоја и велике шансе у односу на земље у региону, укинути Секретаријат за пољопривреду је просто несхватљиво. Нарочито ако се узме чињеница да од територије коју заузима Град Београд, а која по званичним подацима са сајта Управе града износи 322.268 ха, налази се укупно 241.927.534 ха пољопривредног земљишта. Што чини преведено у проценте, 75% укупне територије Града Београда.
Сада је још чудније, да узимајући у обзир ове податке, неко укине Секретаријат за пољопривреду и прави се као да ова област апсолутно у нашем граду не постоји и да је потпуно безначајна.
Једна од првих ствари јесте вратити поново унутар Градске управе Секретаријат за пољопривреду и дати јој онај значај који она нема данас и поред сталног потенцирања на њој, чак ни на нивоу Републике Србије.

10. Безбедност

Безбедност Београђана је посебан приоритет! Изузетну пажњу посветићемо безбедности свих грађана Београда, а нарочито наше деце!

Учинићемо све да, превасходно, сви простори и објекти где београдска деца проводе највише свог слободног времена, под којима подразумевамо паркове, игралишта, спортске терене, школска дворишта, школе, вртиће… покријемопосебним системима,како вidео, тако и физичког наѕора. Безбедност би системски била контролисана од стране Градске управе.
Покушаћемо да, верујући да ћемо наићи на велико разумевање,ускладимо наше напорена повећању безбедности у главном граду,са управом београдске полиције, за коју сматрамо да би требало да буде враћена под Управу града Београда. Уверени смо да је то пут којим је могуће испунити све захтеве и на прави начин одговорити на многе изазове у области безбедности који се тичу Београда и грађана који у њему живе!

Наш Београд чувајмо, јер други немамо а овај највише волимо!